Resepi Ari Tok
Assalamualaikum kehadapan cik Pips yang dikasihi tapi xbpa disayangi(^_^)
Adapun beta mengepilkan senarai bahan dan cara memasak daging singgang yang diidamkan tuan patik.
Ingridients:
Daging (of course,main ni ye)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Lada hitam
Biji ketumbar (kenal tak, klu tak buat2 kenal)
Kunyit
Asam keping
Garam
Cara-caranya;
1) Mayang halus smua bawang, halia
2) Hiris saja lengkuas dan kunyit
3) Tumbuk lada hitam, bj ketumbar tp jangan hancur
4) Masukkan daging dan air dalam periuk kaca mak, pastikan jangan buat pecah mcm k.Syah kite ni. Rugi satu periuk.
5) Masak atas dapur dgn api yang sederhana, tapi bukan membakar jiwa ye Pips, dan bukan juga membara mcm a.Udin (bahaya naa..)
6) Pastu masukkan semua bahan di atas kecuali bawang putih dan merah (kita kemudiankan)~ one step at a time.
5) Agak2 dah lembut daging, rasa lah ye~ cukup rasa.
6) Kemudian, hidangkan. (haih, nak kena cakap jgk ke? hang kan suka tinggal mcm tuh je atas dapur. Kesian ayah, tercari-cari lauk hang yang sedap tu)
p/s: jgn lupa belanja cheq. Sekian.
Adapun beta mengepilkan senarai bahan dan cara memasak daging singgang yang diidamkan tuan patik.
Ingridients:
Daging (of course,main ni ye)
Bawang merah
Bawang putih
Halia
Lengkuas
Lada hitam
Biji ketumbar (kenal tak, klu tak buat2 kenal)
Kunyit
Asam keping
Garam
Cara-caranya;
1) Mayang halus smua bawang, halia
2) Hiris saja lengkuas dan kunyit
3) Tumbuk lada hitam, bj ketumbar tp jangan hancur
4) Masukkan daging dan air dalam periuk kaca mak, pastikan jangan buat pecah mcm k.Syah kite ni. Rugi satu periuk.
5) Masak atas dapur dgn api yang sederhana, tapi bukan membakar jiwa ye Pips, dan bukan juga membara mcm a.Udin (bahaya naa..)
6) Pastu masukkan semua bahan di atas kecuali bawang putih dan merah (kita kemudiankan)~ one step at a time.
5) Agak2 dah lembut daging, rasa lah ye~ cukup rasa.
6) Kemudian, hidangkan. (haih, nak kena cakap jgk ke? hang kan suka tinggal mcm tuh je atas dapur. Kesian ayah, tercari-cari lauk hang yang sedap tu)
p/s: jgn lupa belanja cheq. Sekian.
2 Comments:
At Monday, 07 December, 2009, orang baru said…
terima kasih atas resepi yg diberi.. cuma diharapkan dapat
1) diperincikan ttg bahan-bahan tu contohnye 3 ulas bawang merah, 2 ulas bawang putih, 3 labu bawang besar dll...
2) hidangan resepi ni utk berape orang..
3) gambar lauk tu.... baru la rasa lapar nak makan :)
At Tuesday, 08 December, 2009, A person get to know life said…
tow pu chee;
1)tu..dah xpyh bgtau.ha,kan dah pandai 3 ulas bwg merah,2 ulas bwg putih (bwg besar~ optional~ satu pun dh ckup)tp bwg merah>b.putih
2) resepi ni utk 2-3 org tp depend ats jenis perut~ ada perut tanpa dasar, perut stocking, perut tin..apa2 lh.anda perut apa?ngee
3) gambr? dh terdelete~ google aje kt mana2. lgpun mahal nk letak2 gambr ni. blh byr ke?haha
sekian.
Post a Comment
<< Home